Žihľava patrí medzi azda najznámejšiu rastlinu v našich končinách. Veď, kto by už len nepoznal bylinu, ktorej listy spôsobujú také nepríjemné pľuzgiere na koži? Dnes sa pozrieme na využitie žihľavy ako hnojva aj ako bio postreku.
Žihľava sa používala a používa najmä v ľudovom liečiteľstve. Poznali ju už v antike a okrem iného ju pridávali aj do jedál ako špenát. Má vysoký obsah chlorofylu, v mladých listoch sa nachádza vitamín C a nemožno zabudnúť ani na celú radu iných látok – organické kyseliny (octová a mravčia), amíny, vitamíny B1, B2, K, železo, horčík atď.
Bylinka pre svoj rast potrebuje pôdy bohaté na dusík. Možno ju preto nájsť na okrajoch záhrad, rumoviskách, na lesných čistinkách a pod. Pre zahradkárov má však okrem ochrany vlastného zdravia hneď dve ďalšie využitia. Žihľavu možno použiť ako bio postrek aj ako hnojivo.
Žihľava ako hnojivo
Zo žihľavy je možné pripraviť si skvelé prírodné hnojivo. Na jeho prípravu budeme potrebovať:
- Nádobu na vodu
- 1 kg čerstvej alebo 200 g sušenej žihľavy
- 10 litrov vody
Žihľavu posekáme nadrobno. Čím menšie budú kúsky, tým skôr dôjde ku kvasnému procesu. Vložíme do nádoby a zalejeme 10 litrami vody. Dáme niekde, kde kvasenie a s ním spojený smrad nebude prekážať. Pokoje koniec záhrady. Nádoba môže byť aj na slnku, no je dobré ju aspoň čiastočne prekryť, nech do nej nespadne hmyz alebo spevavce.
Pre urýchlenie kvasenia môžeme raz za deň túto zmes premiešať. Už na druhý alebo tretí deň sa na povrchu začne tvoriť pena. Keď sa tvorba peny po zhruba 2 – 3 týždňoch skončí, je hnojivo pripravené na použitie. Pred aplikáciou ho riedime v pomere 1:10 alebo 1:20 pokiaľ chceme postrekovať na list.
Žihľava ako postrek
Žihľavu možno použiť aj ako postrek. Má insekticídne a fungicídne účinky. V preklade teda pôsobí na
- obaľovača jablčného
- vošky
- roztoče
- skočky
Zároveň tiež na:
- pleseň zemiakovú
- múčnatku
- alternáriová škvrnitosť
Na použitie ako postreku existuje niekoľko rôznych receptov.
Kvasiaci výluh zo žihľavy
Postupuje sa rovnako ako v prípade použitia žihľavy ako hnojiva. Používame však pomer 75 g čerstvej alebo 15 g suchej žihľavy na 1 liter vody. Po dvoch až troch dňoch, keď začne zmes kvasiť ju scedíme a riedime v pomere 1:5. Postrek opakujeme 1- 6 krát v priebehu 1-2 týždňov.
Studený výluh
V tomto prípade macerujeme 1 kg čerstvej alebo 100 – 200 g sušenej žihľavy v 10 litroch vody. Po 24 hodinách (nesmie dôjsť ku kvasnému procestu) postrekujeme proti voškám a inému škodlivému hmyzu. Pre lepší účinok postrekujeme tri dni po sebe.
Žihľavový čaj
1 kg čerstvej alebo 100 g sušenej žihľavy zalejeme 3 – 5 litrami vody. Privedieme do varu a následne odstavíme. Necháme 10 – 20 minút lúhovať, potom zlejeme a zriedime v pomere 1:10.